У Лондоні відкрили виставку фотографій про підземні сховища під час війни у Великій Британії та Україні

У Лондонському музеї транспорту спільно з берлінською журналістською мережею n-ost 1 березня відкрили виставку документальних фотографій про метро як прихисток для Лондона 1940-х та під час повномасштабного вторгнення в Україну. Виставка триватиме до весни 2025 року.

Про це повідомляє Музей транспорту Лондона.

На виставці представлені 70 фотографій — історичні світлини британської підземки та знімки з метро в Україні під час повномасштабної війни шістьох фотографів-документалістів: Павла Дорогоя, В’ячеслава Ратинського, Сергія Коровайного, Максима Дондюка, Михайла Палінчака та Еміля Дуке.

У Великій Британії знаними образами часів війни та повітряних тривог є світлини лондонців, які ховалися на станціях метро в 1940-х роках. З лютого 2022 року схоже відбувається в метро різних міст України.

Виставка “Відлуння «бліцу»: підземні укриття в Україні та Лондоні” пропонує відкрити для себе “звичайних громадян України в надзвичайних обставинах”, які ведуть повсякденне життя в підземці. Та перетворюють станції метро Києва й Харкова на тимчасове житло. Це дуже схоже на архівні зображення прихистків лондонського метро часів Другої світової війни.

Попри те, що між світлинами різниця у 80 років, вони мають спільні риси схожого людського досвіду в різних місцях та конфліктах. Виставка показує стійкість українців та лондонців, яку вони демонстрували в часі війн.

Що відомо про бомбардування під час Другої світової війни

Німецький “Бліц” — стратегія систематичних бомбардувань під час битви за Велику Британію, що тривала з вересня 1940-го до травня 1941 року.

Початком нальотів стала “Чорна субота” 7 вересня 1940 року, коли німецькі бомбардувальники атакували Лондон: тоді загинуло 430 жителів міста та 1600 зазнали поранень. Також Люфтваффе продовжило бомбардування між червнем 1944-го та березнем 1945 року. Крім Лондона, найбільше постраждали такі міста: Ковентрі, де зруйнували готичний собор II століття, руїни якого стали одним з символів руйнувань Великої Британії у Другій світовій війні, Кардіфф, Бірмінгем, Бристоль, Саутгемптон, Шеффілд, Ліверпуль, Манчестер та інші.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook