Просеко — ігристе вино з регіону Венето (Італія), захищене сертифікатом DOC. Напій виготовляється з винограду Глера, хоча за бажанням виробника додається до 15% інших сортів. Близько 85% асортименту Prosecco — вино, яке маркується як «spumante», що означає «повністю ігристий». Понад 10% припадає на категорію «frizzante», або «напівігристий». Замовити ігристе вино Prosecco оригінального походження можна за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/igristye/igristye/prosecco.html.
Просеко й шампанське: різниця в поняттях
Ігристі вина з характерним фруктово-квітковим смаком мають спільні риси, однак відмінностей між ними більше:
- Країна походження. Просеко виготовляють в Італії, а шампанське — у Франції (регіон Шампань).
- Технологія. У процесі виробництва Prosecco вдаються до методу Шарма. Це означає, що повторна ферментація відбувається в закритому металевому резервуарі. Шампанське виготовляють за класичним методом Шампенуаз. Вторинне бродіння проходить у закоркованих пляшках. Зрештою ігристе вино витримується на осаді, що надає йому характерного підсмаженого аромату.
- Виноград. В основі Просеко — ароматний білий виноград Глера. Для виготовлення шампанського можна поєднувати три сорти: Піно Нуар, Піно Меньє, Шардоне.
- Залишковий цукор. Ігристе вино Prosecco зазвичай солодше, ніж шампанське. Наприклад, у продукції з позначкою «brut nature» взагалі немає залишкового цукру.
Смако-ароматичні нотатки: як подавати та з чим комбінувати Просеко
Ігристе вино Prosecco має солодкий фруктовий аромат із відтінком персика, зеленого яблука, дині, груші, жимолості. Повторна ферментація в металевих чанах зберігає свіжість винограду Глера. Смак — солодкий. Залежить від класу продукту. Найпопулярніший варіант — Prosecco Sec, у якому вміст цукру коливається в межах 32–50 г/л. Показник шипіння — індивідуальний критерій. Бульбашки завжди менш стійкі, ніж у шампанському. Якщо подаєте Просеко як аперитив, зупиніться на «spumante». Для підкреслення смаку й аромату вишуканих страв краще віддати перевагу «frizzante».
Як подавати Prosecco
Наливайте по 50–70 мл у келих на високій ніжці. Подавайте охолодженим за температури 13–15 ⁰С. Пийте відразу. Просеко можна вживати в чистому вигляді, а також додавати до коктейлів: Спрітц, Мімоза, Сангрія.
З якими продуктами поєднувати
Зважайте на показник цукру. Сухі варіанти Просеко поєднуються з твердим сиром, прошуто, смаженими морепродуктами, випічкою. Келих солодкого Prosecco — прекрасне доповнення до гострої кухні: китайської, корейської, в’єтнамської, мексиканської. Також можна подавати з вишуканими десертами, особливо на основі запечених фруктів.
Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook