Бойові дії на території рф посилюють економічні проблеми кремля

У зв‘язку з бойовими діями на території бєлгородської області росії зростання російської економіки у 2023 році може сповільнитись, за наявними прогнозами, до 0,8%.

Про це пише Bloomberg.

“Вторгнення президента володимира путіна в Україну коштувало росії десятків мільярдів доларів, оскільки санкції чинять тиск на її економіку, а державні доходи різко скорочуються. Тепер, коли конфлікт перейшов на російську територію, ціна війни, ймовірно, зросте ще більше”, — йдеться у публікації.

Як зауважує видання, прямі економічні збитки тьмяніють у порівнянні з величезними людськими жертвами та економічним спустошенням, яке росія завдала Україні. Проте, за оцінками Bloomberg Economics, спалах повномасштабних бойових дій у регіонах, що межують з Україною, може знизити і без того мізерний прогноз зростання економічки росії до 0,8% у 2023 році.

Зокрема, бєлгородська область у минулому неодноразово зазнавала обстрілів та вторгнення з боку України комбатантів, які брали участь у тривалих боях з російськими військами. Також повідомлялося про удари дронів у таких містах, як курськ, краснодар та воронеж, на додаток до великомасштабної атаки, спрямованої проти москви минулого місяця, пишуть журналісти.

“Всі, хто перебуває поряд із зоною бойових дій, їдуть або думають про це. Це довгострокові наслідки — навіть за сприятливого розвитку подій люди навряд чи повернуться швидко”, — прокоментував ситуацію Євген Гонтмахер, економіст і колишній російський урядовець.

Тисячі людей у бєлгородській області переїхали до тимчасових притулків, рятуючись від насильства, або були перевезені в інші райони країни місцевою владою. Також у місті шебекіно, де знаходиться відомий у росії виробник макаронних виробів, влада пообіцяла фінансову допомогу місцевим фабрикам, які були змушені припинити роботу через втечу співробітників.

Як зазначає Bloomberg Economics, оскільки в прикордонних регіонах проживає десята частина населення країни, що загалом налічує близько 143 мільйонів людей, спалах повномасштабних бойових дій почне впливати на економічне зростання росії вже в третьому кварталі цього року. За словами Тетяни Орлової, економіста Oxford Economics, війна може безпосередньо зачепити до 1,7% російських домогосподарств, якщо бойові дії поширяться на білгородську, курську та брянську області.

При цьому посилення бойових зіткнень у прикордонних регіонах росії змістить вектор місцевої економіки з розвитку на виживання, а відтік мешканців із зони бойових дій та пошкодження інфраструктури додадуть витрат, вважає Наталія Зубаревич, фахівець з регіонів росії московського державного університету.

“Загалом виходить неприємна картина”, — сказала вона.

Банк росії прогнозує, що цього року економіка рф зросте на 2% і досягне довоєнного рівня до кінця 2024 року в міру послаблення впливу санкцій, тоді як Мінекономіки очікує на зростання ВВП більш ніж на 1%.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook