Громадським закладам Вінниці пропонують принцип «дизайн для всіх»

Громадські заклади дружні до кожного та кожної.

Власникам громадських закладів: кафе, ресторанів, аптек, банків, кінотеатрів,  магазинів та інші. Сьогодні поговоримо про особливості “дружніх закладів”.

Інвестиція в Універсальний дизайн сьогодні – це зростання кількості клієнтів і збільшення прибутку завтра.

Заклади, що використовують принципи універсального дизайну в організації простору та наданні тієї чи іншої послуги також називають “дружніми закладами”.

Усі люди повинні мати можливість випити каву в кав’ярні, відкрити депозит чи оплатити рахунки в банку, відвідати кінотеатр або зіграти більярд. Відсутність перешкод на їхньому шляху створює рівні можливості для всіх. Усі люди незалежно від особливостей, сімейного статусу тощо, можуть бути Вашими клієнтами, якщо Ви подбали про створення належних умов. Подумайте, чи кожен може скористатися послугами Вашого бізнесу або навіть просто потрапити до будівлі? Сходи, вузькі коридори, недоступне приміщення, відсутність вказівників, недружній сервіс – усе це не сприяє залученню клієнтів.

Половинчасті рішення також не сприяють універсальності та доступності послуг. Наприклад, кав’ярня має правильний пандус, але вбиральня не пристосована для людей на кріслах колісних або заклад передбачив можливість залишити дитину в ігровій кімнаті, але ширина дверей чи стрімкий ухил пандуса не дасть можливості потрапити в приміщення з візком.

У Швеції, час від часу проходять кампанії, що закликають до бойкотування закладів, які не є доступними для всіх, а отже, порушують права частини громадян. З розвитком громадянського суспільства в Україні ця практика може також набути поширення.

Універсальний дизайн або «дизайн для всіх» – це принцип, що передбачає проєктування предметів та середовища таким чином, щоб ними могли користуватися найбільш широке коло людей та не передбачає створення окремих або спеціальних можливостей для такого користування.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook