На Вінниччині, у зв’язку з карантином, торгівля непродовольчими товарами повинна здійснюватися з дотриманням відповідних санітарних норм.
Як повідомляють на сайті Вінницької обласної державної адміністрації, торгівля непродовольчими товарами повинна здійснюватися з дотриманням санітарних вимог та з урахуванням наступних тимчасових рекомендацій, які спрямовані на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби(СОVID-19):
1. Проведення температурного скринінгу всіх працівників перед початком робочої зміни з подальшим не допусканням до виконання обов’язків працівників, в яких ори проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2 градуси або в яких було виявлено ознаки респіраторних захворювань.
При проведенні вимірювань температури тіла контактними засобами вимірювання, необхідно забезпечити обов’язкову дезінфекцію засобу для контактного вимірювання після кожного його використання.
2. Організація на вході до місць торгівлі непродовольчими товарами місць для обробки рук антисептиками спиртовмісними з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропилових спиртів та понад 70% для етилових спиртів.
3. Дозволяється одночасне перебування клієнтів у закладі з розрахунку не більше однієї особи на 10 квадратних метрів площі зали обслуговування. Обмеження контакту між працівниками та відвідувачами повинно здійснюватися шляхом організації обслуговування з дотриманням принципу соціального дистанціювання.
Допуск відвідувачів у заклад та перебування у закладі дозволяється лише у засобах індивідуального захисту, зокрема респіраторі або захисній масці (у тому числі саморобних), так, щоб були покриті ніс та рот.
4. Працівники закладу повинні обов’язково використовувати медичні маски або респіратор, одноразові рукавички та засіб для захисту очей (захисні окуляри або щиток з прозорим ПЕТ екраном).
5. Суб’єкт господарської діяльності повинен забезпечити:
працівників п’ятиденним запасом засобів індивідуального захисту(зокрема для захисту обличчя, очей, рук) та дезінфікуючих засобів і організувати контроль за їх використанням;
обладнання вмивальників для миття рук з милом та створити умови для обробки рук антисептиками;
інформування клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування при вході до закладу та на офіційних сторінках в мережі Інтернет та соціальних мережах;
нанесення відповідного тимчасового маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менше 1,5 м.;
вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів і провітрювання не рідше, ніж кожні 2 години, перед відкриттям та після закінчення робочого дня/зміни;
тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику (особи, які досягай 60-річного віку, особи, які мають хронічні захворювання, що пригнічують імунітет).
6. Працівники повинні:
регулярно мити руки з рідким милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;
прикривати рота та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою;
утримуватись від дотиків обличчя руками;
утримуватись від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо;
самоізолюватись у разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.
Ці вимоги стосуються лише магазинів з продажу непродовольчих товарів, які розміщуються в спеціально збудованих та пристосованих капітальних приміщеннях, в тому числі в торговельно-розважальних центрах (ТРЦ) і не застосовуються для дрібної роздрібної торгівельної мережі (кіоски, ятки, лотки та інші некапітальні пристосування для торгівлі), робота яких на період карантину тимчасово заборонена.
Нагадаємо, у Вінниці виявили понад 150 порушників карантину.
Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook