Стратегія 3.0: область, Вінниця, громади: на Вінниччині почали розробляти комплексну стратегію розвитку регіону

У Вінницькій області розробляють комплексну стратегію розвитку регіону. І місто Вінниця (як обласний центр і як місто, що уже вшосте поспіль визнається найкомфортнішим в Україні) готове з іншими громадами Вінниччини поділитися своїм успішним досвідом.

11 травня на платформі ZOOM відбулася онлайн-конференція «Стратегічна сесія 2030: область-Вінниця-громади». Участь у ній взяли понад 160 учасників, серед яких міські голови, лідери місцевого самоврядування, представники підприємців, медики, аграрії, молодіжні лідери і звичайні активні мешканці своїх громад.

Ця розмова є абсолютно практичною. Тому що ми чи не єдина команда, яка має досвід реалізації стратегій на різних рівнях, реалізації тих завдань, які перед нами поставили люди, – зазначив Володимир Гройсман, прем’єр-міністр (2016-2019 рр). і мер Вінниці (2006-2014 рр). Він став одним з ініціаторів онлайн-конференції. – Це виведе і Вінниччину, і Вінницю, і кожну вінницьку громаду на абсолютно новий рівень якості життя. А цей рівень – це те, як люди будуть себе відчувати у кожній громаді. Це щоб у них була робота, щоб у них була зарплата, щоб вони могли віддати дитину у дитячий садочок, щоб між районними центрами у нас були нормальні дороги. Щоб в середині кожної громади ми змогли створити якісне середовище для життя. Щоб ми якісно могли підтримати і медицину, і національну культуру. Це всі ті завдання, які ми маємо інтегрувати у єдиний план. І можу підкреслити, ми це з вами зробимо.

Володимир Гройсман нагадав, що перший в Україні комплексний план стратегічного розвитку міста – «Стратегія 2020» – була створена у Вінниці 10 років тому. У ній були визначені чіткі пріоритети, за якими і сьогодні розвивається місто.

Ця стратегія не була написана на папері в якомусь кабінеті. Ця стратегія була широко обговорена з людьми. Я вважаю, що реалізація цієї стратегії нашою командою дала можливість Вінниччині, Вінниці займати достатньо серйозні позиції щодо якості життя. Ви знаєте, що 6 років поспіль Вінниця займає 1 місце за якістю життя, за оцінкою самих же жителів громади, – зазначив Володимир Гройсман. – Перед нами зараз абсолютно новий етап. Якщо в 2010 році ми створили Стратегію «Вінинця-2020» (як б її назвав Вінниця 2.0), то сьогодні ми маємо, спільно об’єднавши наші зусилля, створити новий план, нову стратегію – «Вінниця 3.0». Це, зокрема, дасть можливість серйозно відреагувати на ті виклики, які стоять перед нами. Сьогодні важливо, щоб той підхід, який ми свого часу запровадили у Вінниці в консультаціях з людьми, в обговореннях рішень або планів – треба це перейняти і на Вінницьку область.
Децентралізація, яку впроваджував Уряд Гройсмана, дала нові можливості громадам: це додаткові фінансові ресурси, додаткові повноваження. Тепер, каже він, головне питання на сьогодні – як правильно використати ці додаткові можливості, бо саме вони є шансом на успіх і на розвиток.
Для Вінниці, яка має досвід і створення комплексної стратегії, і стратегічного планування, цього року окреслюються новий етап – необхідність створення стратегії розвитку не тільки міста, а усієї Вінницької об’єднаної територіальної громади. До Вінницької ОТГ мають увійти 8 населених пунктів. І, як зауважує мер Вінниці, місцева влада однозначно має зробити все для того, щоб мешканці тих територій відчули той рівень комфорту і сервісу, до якого уже звикли вінничани.

Ми ставили перед собою мету зробити Вінницю по-справжньому комфортним європейським містом. І багато хто сприймає місто саме таким. Але з’являються нові тренди, нові виклики. Сьогодні мало того, щоб Вінниця була комфортною. Вона має бути сучасним та інноваційним містом. Вінниця – це серце Вінницької області, пульс якого позначається на всьому регіоні. І нам, однозначно, потрібна спільна платформа з областю, з іншими громадами. Щоб Вінниччина утвердилась як регіон-лідер, щоб успішною була кожна громада. Щоб ми могли обмінюватись досвідом. Допомагати один одному інтегруватись в одному успішному регіоні, – зазначив мер Вінниці Сергій Моргунов. – І саме наш вінницький досвід може бути корисним для новоутворених громад. Ми готові ділитися цим досвідом, своїми знаннями і своїми практиками в першу чергу з тими громадами, хто хоче реальних змін, як є у нашому місті.
За словами Сергія Моргунова, було важливо ухвалити таку стратегію розвитку – як відправну точку на шляху до успіху.

Що це дало вінничанам? Вінничани самі дають на це відповідь уже 6 років поспіль. Досить тяжко утримувати ці позиції, але ми маємо достойний фундамент і постійно рухаємося вперед, – резюмує Сергій Моргунов.

Загалом, у Вінниці уже багато років віддають перевагу комплексному вирішенню питань і діям на упередження. Так, у місті з ініціативи мера Сергія Моргунова була ухвалена антикризова стратегія підтримки громади «Вінничани важливі». Вона зокрема, передбачає і підтримку бізнесу, який поніс збитки внаслідок карантину, і муніципальні виплати для малобезпечених містян, і, звісно, підтримку медицини. Раніше, як тільки стало зрозуміло, що епідемія коронавірусу Україну не омине, з ініціативи Володимира Гройсмана і Сергія Моргунова запрацювала ініціатива «СтопВірус», котра стала потужною допомогою для медиків Вінниччини під час першої хвилі коронавірусу.

Костянтин Ліваковський, директор Вінницької міської лікарні №1, опорної у Вінниці при лікуванні COVID, каже, що зараз вони вже відчувають себе набагато спокійніше

Не очікуючи коштів з центрального рівня, місто нам дало достатній ресурс, щоб було все необхідне для лікування таких хворих: від засобів захисту, деззасобів до найбільш сучасного обладнання, – каже він. – Ця пандемія, певним чином відредагувала наші думки з приводу того, якою має бути медицина насправді. Маємо позитивний досвід по первинній ланці. На жаль, другий етап медичної реформи, що включав у себе реформування вторинної і третинної ланки, не приніс того очікуваного результату. Сьогодні хочу сказати, що повинна бути стратегія, і ситуація, яка є зараз, це показала. Потужний кадровий ресур, який є на теренах Вінницької області, включаючи працівників Вінницького медичного університету, готові, на мою думку, долучатися до створення цієї стратегії і її реалізації.
Про те, що потребують чіткого і зрозумілого плану дій та підтримки говорили і представники від аграрного сектору. Вінниччина залишається сільськогосподарським регіоном. І сьогодні у цій галузі через погоду уже прогнозують недоотримання близько 25% урожаю.

-На рівні держави про це не говорять, відчуваємо, це тільки наші проблеми, – зазначила Катерина Кедик, представниця Шаргородського району. – Ми зараз як на мінному полі, один не правильний крок – і ти в повітрі. Раніше діяли урядові програми підтримки. Сьогодні ми цього не відчуваємо. Є питання по закону про ринок землі – а де там людина? Переконана, дуже важливо, щоб була співпраця фермерів з керівниками громад. Думаю, що завдяки створенню «Стратегії 2030» матимемо можливість разом покроково розв`язувати проблеми.

Обговорення загалом тривало понад дві години. У Фейсбук створена сторінка «Стратегія 3.0: область, Вінниця, громади». Тут можна обмінюватись думками і надсилати свої проєкти та пропозиції. Долучитися до створення стратегії запрошують представників усіх громад Вінниччини. Планується, що вона стане настільним планом для влади.

Коментарі

Олександр Саєнко, екс-міністр Кабінету міністрів:

Я – киянин, але я заздрю вінничанам, – сказав Олександр Саєнко. – Вінниця – це охайне зелене місто, яке турбується про жителів. У Вінниці є команда, яка об`єднує комплекс стратегій для розвитку всієї області. Це  чудова, унікальна й важлива ідея. Це спільний фронт, команда на захист децентралізації. Саме Вінниця представила перший в Україні антикризовий план. Держава ще не має чіткого плану, а обласний центр вже запропонував. Думаю, що й проект «Стратегія 2030» – приречений на успіх.

Валерій Коровій, голова Вінницької облдержадміністрації (2015-2019 рр):

Із 2014-го по третій квартал 2019 року доходи бюджету області зросли в 2,5 раза. Бюджет розвитку Вінниччини складав майже чотири мільярди гривень! Торік у вересні було 600 майданчиків, де велося будівництво. Довгобуди перестали бути такими – ми відкрили три суперсучасні школи, хірургічний корпус «Пироговки», нове приміщення театру ляльок, закупили нові авто для екстреної меддопомоги, будували дороги. За висновками експертів міжнародних корпорацій, вінниччина стала лідером з приросту промислового та аграрного виробництва. Вінниччина лідирувала й за впровадженням реформи первинної ланки медичної допомоги.  А грандіозний Міжнародний фестиваль OPERAFEST TULCHYN, який став поштовхом для розвитку громади!  Ми підійшли до завершального етапу децентралізації, маємо взяти на себе відповідальність за його ефективну реалізацію. І працювати над стратегією кожної громади потрібно вже зараз!

Катерина Романенко, голова Краснопільської ОТГ:

Децентралізація вже  дала громадам низку позитивних змін. Ми за неповні три роки закупили спецтехніку для благоустрою території, забезпечили матеріальну базу для закладів освіти та ФАПів, відкрили сучасний ЦНАП. Проте, маємо проблеми з інфраструктурою сіл, будівництвом доріг між селами, з врегулюванням земельних питань та не маємо в ОТГспільного медзакладу.  Є новий виклик, пов`язаний із доприєднанням до нашої громади  трьох сіл.  Люди бояться, що їх інтереси не буде враховано. Саме спільна стратегія має врахувати ці інтереси.

Автор Ірина ЖУК

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook