Наслідки карантину на Вінниччині: 10 безробітних на 1 робоче місце

Через епідемію коронавірусу та карантин багато вінничан втратили роботу. За інформацією Вінницького обласного центру зайнятості, від початку року понад 41 тисяча вінничан отримали офіційний статус безробітних. А кількість претендентів на одне робоче місце збільшилась вдвічі.

— Станом на 1 червня 2020 року на одну вакансію в середньому по Вінницькій області претендувало 10 безробітних, а в червні минулого року – 5 осіб, — розповіла начальниця відділу інформаційної роботи Вінницького обласного центру зайнятості Олеся Тріска.

У центрі зайнятості кажуть, що роботодавці нині шукають трактористів, водіїв, продавців, слюсарів, кухарів, бухгалтерів, охоронців, в’язальників схемних кабелів, менеджерів, електрогазозварників, вантажників, дорожніх робітників, прибиральників, робітників на ферми, швачок та медсестер. Середння зарплата, яку пропонують за цими вакансіями на Вінниччині, — 6250 грн.

За інформацію обласного центру зайнятості, найважче знайти роботу в цей період спеціалістам страхової та фінансової галузей. Там на одну вакансію претендує 77 спеціалістів. Не легше працевлаштуватися у сферах мистецтва, спорту, розваг та відпочинку – там на одну пропозицію працевлаштування припадає 26 шукачів роботи.

Карантин вніс свої корективи і у навчання та перепідготовку. Цю послугу зазвичай можна отримати в ценрах занятості. Проте через карантин нові групи зараз не набирають. Але навіть в умовах соціальної дистанції у центрі зайнятості вирішили продовжити навчання для груп, які набрали до початку епідемії в Україні. Під час занять працюють дистанційно або невеликими групками.

— Зараз, на базі ТОВ «Віртуал» продовжується навчання групи безробітних в кількості 9 осіб за професією «робітник з комплексного обслуговування та ремонту будинків», що розпочалось 12 лютого 2020 року і триватиме до 20 липня 2020 року. Навчання проводять під конкретне замовлення роботодавця, тому після його завершенні всі безробітні будуть працевлаштовані, — каже Олеся Тріска.

Під час карантину теоретичні заняття проводять дистанцію по відеозв’язку, а на стажування на підприємстві люди приходять особисто невеличкими групами. Таким чином навчання проводили за професіями: оператор комп’ютерного набору, бухгалтер, адміністратор, продавець, плодоовочівник, швачка.

Нагадаємо, на Вінниччині по допомогу до центрів зайнятості звернулись 300 роботодавців.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook