Дізнатися розмір майбутньої пенсії і мати трудову книжку онлайн: у Вінниці презентували нові послуги Пенсійного фонду

8 вересня у Вінниці презентували дві нових електронних послуги Пенсійного фонду України. Так, тепер за допомогою «Пенсійного калькулятора» можна розрахувати майбутню пенсію та вихід на заслужений відпочинок, а завдяки «Електронній трудовій» можна переглядати відомості про власну трудову діяльність.

Щоб відслідковувати інформацію про власну трудову діяльність, застраховані особи можуть скористатися сервісом «Електронної трудової». Для цього спершу слід зареєструватись на вебпорталі Фонду за допомогою електронного підпису. Потім увійти в особистий кабінет, знайти в меню вкладку “Електронна трудова книжка”. Там можна ознайомитися з записами і додати інформацію про періоди трудової діяльності, які відсутні в реєстрі застрахованих осіб.

-Таким чином ми реформували облік трудової діяльності працівника. Саме завдяки цьому ресурсу ми зможемо дізнатися про періоди навчання, військову службу, про періоди роботи, зазначені в трудовій книжці, які відсутні в нас. Сервіс дозволяє зберегти інформацію про трудову діяльність і сплачені страхові внески. Тим паче це дуже зручно, адже всі дані будуть збережені у електронному форматі навіть в разі втрати паперової трудової книжки, – сказала заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко.

Начальниця Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Олена Корчака розповіла, що на Вінниччині ці сервіси користуються попитом.

-Нам тільки дали таке право у листопаді, а вже у грудні ми мали 12 звернень про оцифрування трудових книг. Наразі у Вінницькій області ми маємо майже три тисячі таких звернень і від фізичних осіб, і від роботодавців. 1998 трудових книг ми вже оцифрували. Цей сервіс дуже популярний, адже він став першою сходинкою до автоматичного призначення пенсії, – сказала Олена Корчака.

Хоча на законодавчому рівні ще не можна зобов’язати роботодавців оцифровувати трудові книжки найманих працівників, у Вінницькій області знайшлися добровольці, які зробили це одними з перших. Серед них відділ освіти Вінницької райдержадміністрації (23 трудові), Вінницький національний медичний університет імені Миколи Пирогова (17), ТОВ “Вінницька птахофабрика”(17), Гайсинська ЦРЛ (17) і Липовецька ЦРЛ(16).

-Сюди ж долучаються підприємства «Вінницький олійножировий комбінат», «Вінницяобленерго», ПАТ «Маяк», ТОВ «Аргон». Як бачимо, незалежно від форми власності до ПФУ звертаються, а це значно спрощує працівникам процес оформлення пенсії, – сказала Олена Корчака.

Завдяки “Пенсійному калькулятору” можна самостійно дізнатися і майбутнє пенсійне забезпечення. Як розповіла заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко, щоб зараз вийти на пенсію, потрібно досягнути вікового пенсійного «коридору» – від 60–63 років, від 63-65 років, від 65 років. Залежно від років страхового стажу і визначається вихід на пенсію.

-Важливо розуміти, що пенсія – це добуток тривалості страхового стажу та зарплати. Розрахувати розмір пенсії у 2050 році досить важко, адже поки невідомий майбутній рівень цін, інфляції, рівень показників середньої заробітної плати. Тому ми пропонуємо скористатися калькулятором і дізнатися, який розмір пенсії буде, якби вона весь час працювала на рівні зарплати, яка визначена на цей момент. Тобто можна спрогнозувати в нинішніх цінах своє майбутнє, – сказала Ірина Ковпашко.

За результатами розрахунку на перегляд користувачу надають суму розрахованої пенсії та формують протокол з даними про страховий стаж, помісячний розрахунок коефіцієнтів заробітної плати, доплату за понаднормовий стаж та розмір пенсії за формулою. Результати таких попередніх розрахунків розмірів пенсії зберігаються в особистому кабінеті користувача на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

Сервісом “Пенсійний калькулятор” скористалися 291,3 тисяч людей в Україні, 142,4 тисячі людей уже отримали свої розрахунки.

Нагадаємо, на Вінниччині розпочали фінансування вересневих пенсій.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook