Сьогодні 4 вересня переважно діятимуть дві черги відключень світла

Споживання електроенергії в Україні має тенденцію до зниження через спадання спеки, однак обмеження діятимуть протягом всієї доби 4 вересня.

Про це повідомляє НЕК “Укренерго”.

“Споживання має тенденцію до зниження через спадання спеки у більшості областей. Вчора, 3 вересня, добовий максимум споживання був зафіксований у денні години. Він був на 3,4% менший, ніж попередньої доби  – у понеділок, 2 вересня. Сьогодні, станом на 8:30, споживання було на тому ж рівні, що й учора, 3 вересня”, — повідомили у Компанії.

В Укренерго зазначили, що на 4 вересня змінені час та обсяг застосування заходів обмеження. Причина — зниження потужності на деяких енергообʼєктах через складну ситуацію в енергосистемі внаслідок атаки РФ на магістральну мережу 26 серпня.  

До кінця доби обленерго в усіх регіонах будуть застосовувати відключення за таким графіком:

  • 10:05 – 13:00 – дві черги відключень;
  • 13:00 – 15:00 – одна черга відключень;
  • 15:00 – 24:00 – дві черги відключень.

Для подолання дефіциту в енергосистемі 4 вересня на запит Укренерго здійснюється аварійне постачання електроенергії з енергосистеми Польщі.

Протягом доби Україна імпортує електроенергію з Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини, Молдови. Загальним обсягом 12 071 МВт/год, з максимальною потужністю в окремі години до 900 МВт.

Експорт не відбувається і не передбачається.

Стан мереж

Через бойові дії та з інших причин сьогодні вранці повністю або частково знеструмлені 540 населених пунктів.

Через бойові дії є нові знеструмлення у Донецькій, Дніпропетровській, Харківській, Сумській, Миколаївській, Львівській областях.

З технічних причин є знеструмлені споживачі на Дніпропетровщині, Кіровоградщині, Сумщині та Чернігівщині. 

Що таке черги відключень

У компанії Yasno пояснили, що таке черги відключення світла і як вони працюють.

Зокрема черга — це група споживачів, яка споживає певну кількість електроенергії. Загалом таких черг є 6. Чим більше дефіцит електроенергії в енергосистемі, тим більше черг споживачів вимикають одночасно під час стабілізаційних обмежень.

Що означає кількість черг, які обмежують одночасно:

  • якщо обмежують лише 1 чергу відключень, то це означає, що світла у споживачів може не бути до 4 годин на добу;
  • якщо одночасно обмежують 2 черги відключень — 8 годин на добу;
  • 3 черги відключень — 12 годин на добу;
  • 4 черги відключень — понад 12 годин без світла, а також вимкнення у світло-сірих зонах графіків;
  • Якщо обмежують 5 або 6 черг одночасно, то це означає, що почалися екстрені відключення світла і заздалегідь сформовані графіки не працюють.

При цьому до якої кількості черг застосовують обмеження електроенергії визначає “Укренерго”. Далі кожен оператор систем розподілу (обленерго) окремо визначає, який графік відключень застосовувати у регіонах та які саме черги відключати.

Важливо зазначити, що розподіл на 6 черг відключень використовують здебільшого ДТЕК, Yasno та “Укренерго” у розрахунках лімітів споживання для областей України. У інших обленерго черг відключень може бути більше, або менше.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook