Як дожити до 100 років: експерти розкрили чотири корисні звички довгожителів

Кількість довгожителів у всьому світі неухильно зростає, і найближчими роками все більше людей перетинатимуть 100-річний рубіж. І хоча генетика сприяє довголіттю, понад 60 відсотків успішного старіння зумовлені факторами, на які люди самі можуть вплинути. Видання Sciencealert розповідає, який спосіб життя і звички допоможуть дожити до 100 років.

1. Різноманітна дієта з контрольованим споживанням солі

У довгожителів і людей, що наближаються до довголіття, зазвичай збалансований і різноманітний раціон – у середньому вони споживали від 57 до 65 відсотків споживаної енергії з вуглеводів, від 12 до 32 відсотків з білків і від 27 до 31 відсотка з жирів. Їхній раціон містив крупи (такі як рис і пшениця), фрукти, овочі та продукти з високим вмістом білка, такі як птиця, риба і бобові, з помірним споживанням червоного м’яса.

Крім того, більшість довгожителів також віддавали перевагу дієті з низьким вмістом солі.

2. Менше ліків

Як наголошується в статті, довгожителі приймають у середньому 4,6 ліків, найчастіше від кров’яного тиску і серцевих захворювань. Дослідження на основі регістру здоров’я в Іспанії показало, що довгожителі приймали в середньому 4,9 ліків. Недовгожителі в цьому дослідженні приймали в середньому 6,7 ліків.

При цьому, як наголошується в статті, поліпрагмазія – приймання п’яти або більше ліків одночасно – часто пов’язана з підвищеним ризиком небажаних явищ, таких як падіння, когнітивні порушення і госпіталізація, через шкідливу взаємодію ліків.

3. Хороший сон

Якість і кількість сну впливають на імунну систему, гормони стресу і кардіометаболічні функції, такі як ожиріння, високий кров’яний тиск і діабет. Хороший сон пов’язаний з довшими роками доброго здоров’я і зниженням ризику хронічних захворювань. Згідно з оглядом Sciencealert, 68 відсотків довгожителів були задоволені якістю свого сну.

4. Житлове середовище

Понад 75 відсотків довгожителів і майже довгожителів в огляді жили в сільській місцевості. Це може бути частково пов’язано зі зв’язком між природою та здоров’ям і благополуччям. Наприклад, вплив зелених насаджень пов’язують із нижчим рівнем стресу, депресії, артеріального тиску, діабету 2 типу та хвороб серця, що потенційно збільшує тривалість життя.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook