Газ дорожчає: разом із транспортуванням споживачі сплатять близько 10 гривень за кубометр

Із листопада ціна газу для побутових споживачів “Вінницягаз Збут” підвищиться і становитиме 8,85455 грн за куб.м. Про це повідомили у пресслужбі компанії. Порівняно із цінами у жовтні (6,68277 за куб.м), сам газ подорожчав на 2 гривні 10 копійок. А з платою за транспортування (1,164 грн за куб) за 1 кубометр газу споживачі сплатять 10,018 грн.

“Це – рекордна ціна газу для населення України за всю її історію”, – так прокоментував це здорожчання газу ексміністр соціальної політики Андрій Рева.

У “Вінницягаз Збут” підвищення ціни пояснюють тим, що в основі розрахунку українських цін лежать імпортні паритети. А ще додають: в балансі газу лише половину складає ресурс вітчизняного видобутку, решта – імпортується.

– Те, що газ у листопаді подорожчав в середньому на 2 грн, у порівнянні з жовтнем, зумовлене збільшенням вартості газу на європейських енергетичних газових хабах. Зараз ціна природного газу на вході в Україну з нідерландського хабу ТТF складає понад 8 тисяч гривень за тисячу кубометрів. До цієї суми потрібно додати ще плату за вхід в українську газотранспортну систему (176 грн за тисячу куб.м), тариф на транспортування газу магістральними газопроводами територією України (164 грн) і націнку постачальника, що необхідна для підтримки роботи мережі відділень, контакт-центру, онлайн сервісів, друку та доставки рахунків за газ, – повідомляють у пресслужбі ТОВ “Вінницягаз Збут”.


На підприємстві “Вінниця газ” додають, що тариф на доставку газу не зміниться. Принаймні, поки що.
І хоч газ є складовою формування плати за тепло, у “Вінницяміськтеплоенерго” зауважують, що споживачі будуть платити за тарифами, укладеними ще в 2019 році. Принаймні, поки.

– Варто звернути увагу, що ціна на газ може змінюватися щомісяця для теплопостачальних підприємств. Наприклад, наше підприємство 23 жовтня дізналося скільки заплатить за газ за жовтень, так само ціну за листопад ми дізнаємося 23 числа. І ми не можемо просто взяти і змінити ціну для споживачів, хоч і прогнозують чергове підвищення ціни на газ, – прокоментувала начальниця відділу роботи зі ЗМІ та громадськістю КП ВМР “Вінницяміськтеплоенерго” Сніжана Корчака. – Ми вже бачимо, що за вересень ціна за газ для підприємства була нижчою, ніж зараз. Зокрема, в діючому тарифі ми закладали суму в 3948 грн за куб.м газу, а якщо говорити за тариф, по якому ми заплатили станом на 1 жовтня – це 5374 грн 10 коп. Але для того, щоб коригувати тарифи, потрібно провести розрахунки та обговорення.


Водночас тепловики нарікають, що через здорожчання газу, а ще через борги споживачів самі несуть збитки. Лише за перше півріччя називають суму в 11 млн грн, яку заборгували вінничани.

Про подорожчання газу із листопада повідомили також інші постачальники. Наприклад, у «Нафтогаз Україна» тариф за куб зріс більш ніж на гривню. У місцевого ТОВ “Енера Вінниця” із листопада куб блакитного палива коштуватиме 8,04000 грн.

Пояснення здорожчання – ті самі: імпортні паритети і цінова ситуація на газових хабах Європи. Здешевлення ж газу прогнозують уже після новорічних свят.

Тим часом вінничанам радять додатково “утеплятися”.

– Якщо мова йде про мешкаців приватних будинків, то спершу потрібно утеплити зовнішню частину дому мінеральною ватою або пінопластом. Для нашого регіону підходить товщина у 12 см. Якщо люди користуються лише газом, то можна поставити конденсаційні котли – вони економлять газ. Можна також перейти на альтернативні види опалення – вугілля, дрова. Якщо люди мешкають у квартирі, то спершу варто замінити вікна. До того ж квартирні будинки мають бути обладнані теповими лічильниками, які визначають скільки геокалорій використовують мешканці. Відповідно споживачі можуть самостійно регулювати кількість тепла, яке їм необхідно для комфортної температури у квартирі. Найголовніше ж – це наявність великої і теплої батареї, а не маленької і гарячої. Тому на це теж варто звернути увагу, – розповів інженер-будівельник Володимир Шинкаренко.

Піковими будуть січень-лютий

У “Нафтогазі” вже попередили, що “піковими” місяцями за ціною для газу вважаються січень та лютий. Утім робити точний прогноз ніхто не поспішає, оскільки ціна на газ залежить від багатьох факторів.

Влітку 2020 року ціни були найнижчі за останні десятиліття. Так склалася кон’юнктура, що вони були близько 2,5 грн за куб м, а з липня почали зростати, – розповів “Економічній правді” заступник голови департаменту енергоефективності “Нафтогазу” Олексій Хабатюк.

Ціни на листопад місяць оприлюднили усі газопостачальні компанії України. Залежно від постачальника, вони суттєво різняться: аж до 2,63 грн на кубометрі. Найнижча вартіть газу – близько 6,22 грн за кубометр. Найвища – 8,96. Ціни в більшості постачальників постачальників коливаються від 7,20 грн до 8,70 грн за кубометр.

Найвищі тарифи в листопаді виявилися у низки регіональних газзбутів, афілійованих з облгазами, які постачають газ більшості споживачів у відповідних регіонах.

Автор Діана КОЛНОГУЗОВА

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook