Вінничани ознайомились із освітянським досвідом Польщі

Освітяни з ОТГ Вінниччини відвідали кілька гмін Польщі, де ознайомились із організацією роботи освітніх закладів. Учасники делегації побували у Мазовецькому Кураторіумі Освіти з Представництвом у місті Радом та дізналися особливості освітньої системи Польщі, а також відвідали Радомський інститут удосконалення вчителів.

Вінничани побували у школах та дитсадках малих громад, відвідали міста Ілжа, Шидловець, Піонкі та поспілкувались із керівниками закладів освіти – музичні школи, садочки, мультимедійні центри, заклади культури. Учасники делегації відзначають високий рівень освітньої галузі Польщі, порівняли роботу закладів із державним та приватним фінансуванням, а також високо оцінили функціонування закладів для дітей із особливими потребами.

«У нас сьогодні реорганізуються інклюзивні навчальні заклади, а польські колеги залишили їх у системі освіти та, навіть дооснащують такі установи з урахуванням сучасних технологій. Інклюзивна освіта тут поєднується із навчальним процесом та реабілітаційними заходами. Наприклад, приватний дитячий заклад, завдяки співфінансуванню держави організував роботу з інклюзії за системою Монтессорі, а музичні школи Польщі забезпечують процес як загальної та і профільної музичної освіти. Тобто, польська школа вдало поєднує напрямки освітнього процесу та забезпечує високу якість знань», – каже начальник відділу освіти Тростянецької селищної ради Тетяна Шерстюк.

Голова правління Асоціації керівників освітніх закладів ОТГ Вінниччини Анатолій Пасічник звернув увагу на зв’язок професійно-технічного навчання із потребами ринку праці Польщі.

За його словами, заклади профтехосвіти готують за два-три роки працівників популярних робочих професій, а за умови продовження навчання діти можуть вступати до польських вузів. Відзначив і високий рівень комплектності шкіл, адже навіть у найменшому населеному пункті школа налічує 200 учнів, а також найсучасніше обладнання класів, що дає можливість поєднувати академічне та практичне навчання.

Як повідомив радник із муніципальних послуг Центру розвитку місцевого самоврядування Програми « U-LEAD з Європою» Віталій Швець, у поточному році керівники закладів освіти ОТГ Вінниччини об’єдналися та створили Асоціацію освітян ОТГ Вінниччини.

Це майданчик для підтримки працівників галузі, обговорення нагальних проблем та відстоювання прав освітян області. Громадська спільнота – Асоціація керівників освітніх закладів Вінниччини була створена в рамках мережі U-LEADерів освіти, що підтримується Програмою « U-LEAD з Європою».

Учасники мережі протягом року провели кілька круглих столів з обговорення поступу реформи освітньої галузі в ОТГ області, а нещодавно представники Асоціації відвідали Республіку Польща з метою обміну досвідом. Візит до Мазовецького воєводства Польщі відбувся за сприяння SKL International та Solidarity Fund PL.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook